torsdag 14 augusti 2008

Dansk-svensk visfestival i Lund


Frans "Frasse" Haraldsen

Lunds visfestival fyllde sex år och bjöd in till två magiska viskvällar under trädkronorna i Stadsparken i Lund. Sommarens sista solstrålar värmde publiken som åt landgång och drack nubbe.

På programmet var storheter inom vis-Sverige såsom Lars Demian, Halvard Jenssen (också känd som Amanda Jenssens pappa), Lasse Tennander och Finn Zetterholm listade. Artister som alla var mer eller mindre välkända bland publikens hav av 50+:are. Och så var det Frasse Haraldsen vars namn är välbekant inom genren, men inte så frekvent bokat i Skånetrakten.

Det var Frans, eller Frasse som han kallas, en härlig entertainer från Stockholm, som lockade mig till Stadsparken. Frasse fångade mitt intresse för första gången på Gotland 2000 då han gjorde en spontanspelning på vandrarhemmet Fängelset. Sedan dess har hans låtar Prins Valium, Leonardo di Caprio och Dubbelmoral varit återkommande på fester. För att inte snacka om Mister El Toro som tyvärr aldrig blivit inspelad eller släppt.

I programmet stod att det var Frasses urpremiär i Lund.

Kort innan han gick på scen säger damen bredvid mig till sin väninna "Han är helt galen, jag har hört honom innan och han sjunger om en massa snusk på stockholmska".

Snusk och snusk. Det är en hårfin gräns mellan realism och snusk. Och lustigt nog var det i de låtar som handlade om just snusk som publiken gick igång som mest. Frasse är orädd och brutalt ärlig. Han sjunger om dubbelmoral, om att inte få ligga och att vara besatt av yngre tjejer. Han sjunger om att tänka på andra när du ligger i bingen med din tjej sedan tre år och om att sluta röka.

Hans känsla för vardagsrealism är fantastisk och i samklang med vassa texter och finstämt gitarrplinkande blev hans framträdande en hit.

Publiken skrattade, sjöng med, och damen bredvid mig ställde sig till och med upp och applåderade.

Nyfiken på hans texter, kolla in Frasses hemsida.

Inga kommentarer: